Tag clouds

Een wolk van zoektermen

In een gebruiksvriendelijke website moeten bezoekers snel genoeg vinden wat ze zoeken. Zo niet zijn ze met één muisklik verdwenen.

Daarom dient informatie zo overzichtelijk mogelijk weergegeven, maar ook teruggevonden worden. Dit kan bijvoorbeeld door het opnemen van een tag cloud: een wolk van zoektermen. Woordwolken zijn een populair onderdeel van veel websites.

 

Overzicht

Een tag cloud geeft bezoekers vervolgens een overzicht van de meest gebruikte tags. Veel gebruikte zijn vaak groter en vallen dus meer op dan de minder vaak gebruikte. In de zoekwolk bewegen de termen meestal, zodat de aandacht extra wordt aangetrokken en dat de termen afwisselend worden benadrukt of naar voren geschoven. Een bewegend beeld kan bvb in .GIF formaat.

 

Wanneer gebruiken?

De toepassing van zoekwolken kan nuttig zijn om het navigeren te vergemakkelijken, vooral als de zoekopdracht van de bezoeker niet specifiek is. De tag cloud kan dan als ‘hint naar voor komen en helpt op die manier surfers snel interessante pagina's te verkennen.

 

Indien de bezoeker nog geen concreet idee heeft wat hij juist hoopt te vinden op de website, dan is het steeds veel makkelijker een zoekterm te herkennen in een tag cloud dan een term bedenken.

Wilt u meer informatie?